GETAFE CF - FAKTA OCH HISTORIK  (GETAFE CF) Publicerat tisdag 29 september 2009 21:18

Blogg fotbollensfinrum :Fotbollens finrum - La Liga, GETAFE CF - FAKTA OCH HISTORIK

Historik och framgång

Klubben Getafe CF i sin nuvarande form bildades år 1983, men föregångaren till klubben, "Peña Madridista Getafe", en supporterklubb till Real Madrid som spelade fotboll bildades redan år 1976. Efter drygt 20 år tog sig klubben för första gången någonsin upp i den spanska första divisionen (säsongen 04/05), där de fortfarande har lyckats hänga kvar.

Getafe CF är inte som många tror ett lag från staden Madrid utan från en liten stad utanför Madrid, som heter just Getafe.

Tränaren - Gammal storspelare

Getafes nye tränare är den gamla högermittfältare Míchel, som spelade i Real Madrid och spanska landslaget under 80 och 90-talet, han spelade hela 404 matcher för Real Madrid i spanska ligan och 66 landskamper med spanska landslaget. Getafe har för övrigt en tradition att ge tränarjobbet till gamla storspelare och andra exempel på detta är Bernd Schuster och Michael Laudrup.

Supportrar

Getafe CF har den minsta supporter skaran i hela Spanien och detta beror naturligtvis på närheten till staden Madrid, där två av Spaniens absoluta storlag spelar och dels på att klubben är så pass ung att den kanske inte riktigt har samma supporter historia som andra lag. Med tanke på denna svåra konkurrens måste klubbens medlemmsantal på hela 12 000 ändå ses som en framgång.

Arena

Getafe CF spelar sina hemmamatcher på Coliseum Alfonso som rymmer 17 700 åskådare och är med i och med denna relativit lilla kapacitet spanska första ligans minsta arena.

Spelare


Fernandez, Efren
1 Ustari, Oscar
2 Cata Diaz
3 Mané
4 Belenguer, David
5 Mario
6 Celestini, Fabio
7 Kepa
8 Gavilan
9 Soldado, Roberto
10 Albín, Juan
11 Contra, Cosmin
12 Licht, Lucas
13 Codina, Jordi
14 Manu
15 Rafa
16 Rios, Pedro
17 Parejo, Daniel
18 Boateng, Derek Owusu
19 Signorino, Franck
20 Pedro León
21 Cortés, David
22 Casquero
23 González, Adrián
24 Torres, Miguel
27 Sardinero, Adrián
31 Gonzalo
Permalink

RCD ESPANYOL - FAKTA OCH HISTORIK  (RCD ESPANYOL) Publicerat torsdag 27 augusti 2009 15:23

Blogg fotbollensfinrum :Fotbollens finrum - La Liga, RCD ESPANYOL - FAKTA OCH HISTORIK

Historik och framgång

Den 28/10 1900 grundade en student på Barcelonas universitet vid namn Angel Rodriguez och några av hans vänner klubben Sociedad Española de Football, som klubben ursprungligen döptes till, och 10 år senare gav dåvarande kungen Alfonso XIII dess nuvarande namn Reial Club Deportivo Espanyol.

Espanyol har skrivit in sig i historieböckerna genom prestationen att göra det första målet någonsin i den Spanska ligan, målet gjordes den 10/2 1929 av spelaren "Pitus" Prats.

Espanyol har tyvärr alltid hamnat i skymundan i staden Barcelona, då stadens andra lag, FC Barcelona, är ett av Spanien och Europas mest framgångsrika lag. Därför glömmar man lätt bort Espanyols framgångar, som inte är så dåliga dom heller, laget ligger på en imponerande 6:e plats i den spanska maratontabellen, har som bäst tagit hem tredje platsen i ligan vid 4:a tillfällen och har spelat hela 74 säsonger i den spanska högsta ligan, något som endast överträffas av tre andra lag (Barcelona, Real Madrid och Athletic Bilbao).

De har dessutom vunnit den spanska cup pokalen 4 gånger och visat sin kvalitet i Europa genom att nå final i UEFA-cupen vid två tillfällen (1988 och 2007), båda slutade dock med förlust för Barcelona laget. 

Stjärnan fostrad i klubben

Lagets stora stjärna, liksom kapten, är den mycket duktiga landslagsforwarden Raúl Tamudo. Tamudo har gjort flest mål i klubben någonsin, han slog Rafael Marañons gamla rekord, från 1983 på 111 fullträffar, i sista matchen säsongen 2006-07 då han prickade in 2 mål i 2-2 derbyt mot FC Barcelona.

Tragisk händelse under försäsongen 2009

Den 8 augusti 2009 avled Espanyols nyutnämnde lagkapten Daniel Jarque i en hjärtattack endast 26år gammal under lagets försäsongläger i Coverciano (Italien), han dog medan han pratade i telefon med sin flickvän. Som om inte det vore tragiskt nog så var hans flickvän även gravid i 8:e månaden.

Arena

Förra säsongen var klubbens sista säsong på deras gamla arena, OS-stadion i Barcelona, och i år flyttar Espanyol in i sitt nya hem, Estadi Cornellà - El Prat som rymmer 40 000 åskådare.

Espanyols trupp säsongen 09/10

Spelare

1 Kameni, Carlos
2 Chica
3 David Garcia
4 Márquez
5 Pillud, Ivan Alexis
7 Nakamura, Shunsuke
8 Callejon
9 De la Pena, Ivan
10 Luis Garcia
11 Smiljanic, Milan
11 Verdu, Joan
12 Roncaglia, Facundo
13 Ruiz, Javi
14 Sahar, Ben
16 Pareja, Nicolas
18 Forlin, Juan
19 Marqués
20 Corominas, Ferran
22 Moises
23 Tamudo, Raul
24 Ivan Alonso
25 Alvarez, Cristian Dario
26 Ciércoles Sagra, Juan José
30 Victor Ruiz
31 Lopez, Javi
31 Savall, Guillem
35 Didac


Permalink

DEPORTIVO LA CORUÑA - FAKTA OCH HISTORIK  (DEPORTIVO LA CORUÑA) Publicerat onsdag 26 augusti 2009 19:42

Blogg fotbollensfinrum :Fotbollens finrum - La Liga, DEPORTIVO LA CORUÑA - FAKTA OCH HISTORIK

Historik och framgång

Real Club Deportivo la Coruña, som lagets fulla namn lyder, bildades 1906 och kommer från staden La Coruña i gallicien. Anledningen till att "Depor", som klubben kallas, en gång i tiden kunde konkurrera med de största klubbarna i Spanien stavas brasilianska importer, i laget som 1993 kom tvåa i ligan, endast ett mål från segern, var de stora stjärnorna från brasilien, Bebeto, Mauro Silva och Donato. Silva och Donato var även stjärnor i det lag som 2000 lyckades ta hem klubbens ända guld hitills, och då hade även två nya brasilianska spelare tagit plats i laget, Djalminha och Flávio Conceicão.

Den kanske största, mest kända brassen som spelat i "Depor" är nog i mångas ögon Rivaldo som var en stor idol i "Depor" innan han lämnade laget för FC Barcelona.

"Depor" har vunnit ett antal titlar genom åren, spanska cupen 2 gånger, ligan 1 gång och den spanska super cupen 3 gånger (alltså alla gånger man har kvalificerat sig för den). Senaste säsongen fick man dock nöja sig med en 7:e plats i ligan och framtiden ser inte speciellt ljus ut då klubben dras med stora ekonomiska problem, vilket nog kommer innerbära fler och större spelarförsäljningar än spelarköp.

Imponerande statistik

"Depor" har en grym hemmastatistik, som man inte kan annat än imponeras av, mot storlaget Real Madrid, "Depor" har inte förlorat en ända match hemma mot Real sedan 1991, på dessa 18 matcher har "Depor" vunnit hela 13 stycken och bara vid 5 tillfällen har Real lyckas få med sig en poäng.

Arena

Deportivo la Coruñas arena heter Municipal de Riazor och rymmer 33 597 åskådare. Planens mått är på 105*68 meter.

Deportivo la Coruñas trupp 09/10

Spelare

Alvarez, Jairo  
Angulo, Brayan  
Juca
Artiles, Aythami
Bergantinos, Alex
Castro, Ruben
Adrian
Manu
Perez, Ivan
Taborda, Sebastian
1 Aranzubia
2 Pablo, Manuel
3 Filipe
4 Lopo, Alberto
5 Castro, Ze
7 Piscu
8 Sergio
11 Riki
12 Mista
14 Alvarez, Pablo
15 Laure
16 Tomas, Antonio
17 Lafita, Angel
18 Guardado, Andrés
19 Colotto, Diego
21 Valeron, Juan Carlos
22 Rodríguez, Juan
23 Bodipo
33 Rochela, David  
35 Alberto  
36 Lassad
37 Monje Serrano, Carlos  
38 Seoane 

Permalink

Vinst för Barca i spanska supercupen  (Tabeller och resultat) Publicerat måndag 24 augusti 2009 19:25

Blogg fotbollensfinrum :Fotbollens finrum - La Liga, Vinst för Barca i spanska supercupen

Resultat i spanska supercupen:

Athletic Club Bilbao - FC Barcelona 16/8: 1-2

FC Barcelona - Athletic Club Bilbao 23/8: 3-0

Barcelona vinner den spanska supercupen med sammanlagt 5-1 och tar sin första titel för säsongen.

För övrigt tycker jag Barcas spel såg mycket lovande ut, även om man kan diskutera hur seriöst både Bilbao och Barca såg på matchen som hade lite av en vänskapsmatch känsla över sig.

Zlatans tävlingsdebut tycker jag lovade mera, då han såg ut att passa bra in i laget, och kan nog tillföra ännu mer till deras spel då han är en spelartyp som Barca inte har haft förut, en stor och stark spelare som ändå besitter den tekniska kvalitet som krävs för att spela för Barca. Även "Ibras" och Messis sammarbete såg väldigt bra ut med tanke på hur kort tid dom har tränat och spelat tillsammans.

Messi var för övrigt fenomenal och jag vill påstå att det inte finns någon just nu som ens är i närheten av hans nivå. Om han fortsätter på detta sätt ser framtiden väldigt ljus ut för Barca och dom har alla möjligheter att upprepa förra säsongens otroliga bedrifter.

Permalink

FC BARCELONA - FAKTA OCH HISTORIK  (FC BARCELONA) Publicerat måndag 24 augusti 2009 15:56

Blogg fotbollensfinrum :Fotbollens finrum - La Liga, FC BARCELONA - FAKTA OCH HISTORIK

Historik och framgång

FC Barcelona grundades den 29:e november år 1899 av Hans Gamper, som senare bytte namn till Joan Gamper, och för att hedra honom spelar Barca, som klubben kallas, alltid en tränings match innan varje säsong vid namn Joan Gamper Trophy. Barca har sedan den grundades utvecklats till en av världens mest framgångsrika, välkända och största klubbar, men måste ändå ses som nummer två i Spanien, då Real Madrid har skördat ännu större framgångar.

Barca ligger tvåa i den spanska maratontabellen, bakom just Real Madrid, med sina 19 ligatitlar och 3514 inspelade poäng över 78 säsonger. Dock har inget lag har vunnit spanska cupen lika många gånger som Barcelona, då de har spelat hem den hela 25 gånger sedan starten 1902.

Världens bästa lag 08/09

Den senaste säsongen var dock Barca överlägset Real Madrid och alla andra i Spanien, de vann både spanska cupen och ligan, det kändes som att ligatvåan Madrid aldrig riktigt var i närheten av att hota Barca i kampen om ligatiteln, en känsla som bara förstärktes då Barca och Madrid möttes i årets andra "El Clásico", som mötet mellan de två rivalerna kallas, Barca fullständigt körde över Real och slutresultatet skrevs så småningom till hela 2-6 i Barcas favör.

Det var inte bara i Spanien Barcelona var överlägsna säsongen 08/09, utan även i europa, Barca visade upp en fotboll av sällan skådat slag med ett snabbt, tekniskt passningsspel som var tillsynes omöjligt att försvara sig mot och besegra.

Barcelona gick som tåget genom hela Champions League ända fram till finalen i Rom, där de ställdes mot ett annat lag som varit överlägsna i både sin inhemska liga och europaspelet ditills, Manchester United. Det snackades om drömfinalen, duellen mellan världens för tillfället bästa lag och världens två bästa spelare, Barca mot United, Messi mot Cristiano Ronaldo. Efter matchen snackades det bara om Barca, bara om Messi. Barca körde över United, gav dom aldrig chansen, kontrollerade matchen totalt och vann med siffrorna 2-0, Messi dominerade och gjorde avgörande 2-0 målet, medan C.Ronaldo var relativt osynlig och inte alls levde upp till de högt satta förväntningarna.

Tränare

Josep "Pep" Guardiola är en levande legend i Barcelona, han föddes den 18:e januari 1971 i Barcelona och redan som 13-åring, började han spela för FC Barcelonas ungdomslag, 6 år senare fick han chansen i Barcas a-lag, 1990. och detta var bara början på en mycket fin barcakarriär, som sträkte sig i 11 år, där han bland annat var delaktig i Barcas stora framgångsår mellan 1991-94 då laget vann ligan 4 år i rad.

"Peps" tränarkarriär har dock precis startat, och han tog över tränarrollen i FC Barcelona 2008 efter bara ett års erfarenhet som tränare i Barcas reservlag (serieseger i fjärdedivisionen), många ställde då den ganska befogade frågan, är han verkligen rätt man för jobbet som tränare i en av europas största klubblag? Han hade ju nästan ingen rutin som tränare alls...

Ett år senare hade han vunnit trippeln med Barcelona (ligan, cupen och CL), och dessutom fått Barcelona att spela en magisk fotboll, och det var ingen som tvivlade längre, Guardiola hyllades som en mästare i hela europa, hans debutsäsong som tränare i ett topplag kunde inte ha gått bättre.

Svenskintresse

Inför säsongen 09/10 har Barca förstärkt laget yttligare, genom sitt största nyförvärv genom tiderna, när man, genom att ge Inter Eto´o PLUS 43,25 miljoner euro, kontrakterar vår svenska superstjärna Zlatan Ibrahimovic´!

Det ska bli väldigt intressant och se hur det går för "Ibra" i Barca, och hur han ska kunna ersätta Eto´o, som fullständigt sprutat in mål i Barcatröjan, och varit en mycket viktig och framstående spelare i Barcas framgångar under 2000-talet, Eto´o har bland annat gjort mål för Barca i två CL-finaler.

Men är det någon anfallare under 2000-talet som har bevisat att han klarar utmaningar så är det väl "Ibra", som när han kom till Juventus var ett relativt oprövat kort i fotbollseuropa, men som så småningom utvecklades till lagets viktigaste spelare och gjorde det omöjliga när han petade den levande legenden i "Juve", Alessandro Del Piero. Framgången eskalerade ännu mera i och med flytten till Inter där han inte bara blev lagets viktigaste spelare, utan även dominerade hela Serie-A och krönte detta förra säsongen med att vinna skytteligatiteln.

Nu är det dags för "Ibra" att erövra La Liga, och ta ytterligare ett steg mot titeln som världens bästa fotbollsspelare! Lycka till!

Arena

FC Barcelonas fotbollsarena, Camp Nou, stod färdig 1957 och är störst i Europa med plats för 98 771 åskådare.

FC Barcelonas trupp 09/10

Spelare

1 Valdes, Victor  
3 Pique, Gerard  
4 Marquez, Rafael  
5 Puyol, Carles  
6 Xavi  
7 Gudjohnsen, Eidur  
8 Iniesta, Andres  
9 Ibrahimovic, Zlatan  
10 Messi, Lionel  
11 Bojan  
13 Pinto, Jose Manuel  
14 Henry, Thierry  
15 Keita, Seydou  
18 Milito, Gabriel  
19 Maxwell  
20 Alves, Dani  
22 Abidal, Eric  
23 Henrique  
24 Toure, Yaya  
25 Jorquera, Albert  
27 Pedro  
28 Busquets, Sergio  
30 Vazquez, Victor  
31 Jeffren  
36 Botia  
41 Oier  
42 Fontas, Andreu  
44 Thiago  
45 Torres, Xavi  
46 Muniesa, Marc

 

Permalink
|

Du måste vara ansluten för att skriva ett meddelande till fotbollensfinrum

Du måste vara ansluten för att lägga till fotbollensfinrum till dina vänner

 
Skapa en blogg